Situacions d’aprenentatge:

Octubre 2023 GRANS- Prevenció de l’abús sexual infantil

 

PREVENCIÓ DE L’ABÚS SEXUAL INFANTIL

12/01/2024

El 23 de novembre de 2023, la Fundació Vicki Bernadet ens va fer un taller per prevenir l’abús sexual infantil.

Aquesta Fundació treballa en la prevenció i comunicació de l’abús sexual, ja sigui per a infants com per a adults, a part s’assegura que totes les víctimes que han patit un abús tinguin una vida el més normal possible i que puguin tornar a confiar en la gent que les envolta. 

A l’escola va venir una experta d’aquesta Fundació a fer un taller amb l’objectiu d’informar-nos sobre aquesta problemàtica, també per ajudar-nos a identificar a quines persones  podem demanar ajuda i prevenir situacions incòmodes. 

Durant el taller vam fer diferents dinàmiques relacionades amb aquest tema. Vam aprendre a respectar l’espai personal dels altres, conèixer quines són  les parts del nostre cos considerades com a íntimes (penis, testicles, pits, vulva, boca (petons) i cul), assabentar-nos del perill de les xarxes socials i fer-nos conscients de què podem fer i de què no. 

La primera dinàmica consistia a fer dues files en paral·lel, i apropar-nos el màxim possible mirant-nos als ulls envaint els nostres espais personals. A continuació, vam escriure en petits grups les parts que pensàvem que són íntimes, després de posar-ho en comú vam definir quines eren. També vam aprendre que íntim vol dir privat.  Per tant les parts íntimes no es poden tocar, ensenyar ni mirar. 

Per finalitzar les dinàmiques vam fer unes petites representacions teatrals per ajudar-nos a identificar situacions abusives i saber demanar ajuda a persones de confiança. 

La següent activitat que ens va proposar l’experta va ser un debat sobre el perill que tenen les xarxes socials i com podem evitar aquestes situacions. Existeixen xarxes socials i pàgines web com Omegle i Only Fans on podem patir ciberassetjament. No som conscients que si fem servir aquestes pàgines estem assumint un perill que no podem controlar. 

Vam acabar la sessió escrivint en un paper el nostre cercle de confiança amb el noms de les persones en les quals podem confiar (família, amics,…).

En conclusió, creiem que els centres escolars són un context privilegiat per treballar la prevenció de l’abús sexual infantil i, a més, tenen un paper clau en la detecció. Tant a l’escola com a la família hem de crear espais de diàleg i de confiança on els infants i els adolescents puguin expressar-se i conèixer els seus drets. Per això, totes les activitats que realitza la Fundació Vicki Bernadet tenen aquesta funció preventiva. 

A més a més creiem que és important sempre tenir una persona de confiança a prop per poder demanar ajuda quan tens aquest tipus de problema o qualsevol altre. 

També pensem que cal ser molt conscients de la gravetat de l’assumpte i  saber com actuar en aquests casos.